Medovník
Medovník
trixinka (recept je z internetu, vyzkoušela jsem jich plno, tenhle vyhrál jen jsem si ho už trochu pozměnila.) Je pracný ale stojí za to ho vyzkoušet, opravdu jo. Kdo má rád kupovanou Marlenku si toto oblíbí hodně.
Těsto:
0,5 kg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
3 vrchovaté lžíce medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být, já dělám většinou jeden bílý a jeden hnědý)
Krém:
7 dkg umletých vlašských ořechů
25 dkg másla
1 slazené kondenzované zkaramelizované mléko
Mléko v plechovce vaříme 2,5 hodiny ponořené pod vodou. Neotvírat teplé!!! Karamelizuju nejpozději den předem.
Krém připravíme tak, že všechny suroviny vyšleháme, pak dáme krém stuhnout do lednice, jinak sem tam teče a blbě se s ním pracuje.
Nad párou v misce šleháme asi 5 minut: máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na hodinku.
Z těsta si uděláme pět kousků, které máme přikryté aby neoschly. Na pečícím papíře si vyválíme placku přibližně 3-4 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 25 cm, já používám pokličku z velkého hrnce. Zbytky těsta si dáváme stranou a pak z nich uděláme šestou placku, kterou už nevykrajujeme a její díl použijeme na ozdobu. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 4 min. (V mojí staré plynové je to 8 minut) Upečené kolo si necháme vychladnout na papíře pak se s nima dobře manipuluje.
Sirup na potírání placek:
4,5 lžíce cukru krystal
1,5 dl převařené vody
50 ml rumu (dávám necelou velkou pulku, protože pak to moc voní rumem a ne medem)
Kompletování medovníku:
Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takto dáme na sebe 5 placek. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 7 dkg z upečené šesté placky (zbytek okamžitě dobrovolníci sežerou) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle, což u nás nehrozí.
V lednici vydrží klidně 3-4 týdny (to u nás v lednici taky potvrzené nemáme :-) )
Náhledy fotografií ze složky Medovník